4. Gevoeligheid en bereik

Zéér gevoelig…. Groot bereik…..

Een raadsel: Een sprookjesfiguur woont bovenin een hoog flatgebouw van 100 verdiepingen. S’morgens neemt hij de lift om naar zijn werk te gaan. S’middags reist hij met de lift naar de 64e etage, en loopt daarna de rest via de trap. WAAROM? (antwoord onderaan deze pagina)

Leerdoelen

  • Je kunt uitleggen wat een continu signaal is, wat een binair signaal is en wat een analoog signaal is.
  • Je kunt uitleggen wat de begrippen bereik en gevoeligheid betekenen als er sprake is van een sensor.
  • Je kunt het bereik en de gevoeligheid afleiden uit een diagram.

Veel sensoren zijn gestandardiseerd. Dat betekent dat ze een grootheid meten (de input), die input wordt omgezet (de verwerking) in een spanning ergens tussen 0 en 5 Volt (de output). Een kleine input leidt tot een lage spanning, en een grote input leidt tot een hoge spanning (dus om en nabij 5 Volt).

De meest eenvoudige sensor is een drukknopje. Dat is een sensor die een binair signaal levert: Hij kan aan (1, ofwel “Hoog”) en uit (0, ofwel “laag”).

Analoge sensoren zijn sensoren die ook alle waardes daartussenin kunnen aannemen. Kijk de video voor een verdere uitwerking!

Hierbij hoort een experiment. Zie experimentbeschrijving

Even oefenen?

Antwoord op het raadsel. De sprookjesfiguur is een dwerg. Daarom is het knopje “64” het hoogste knopje waar hij bij kan. Zijn bereik was dus niet groot genoeg.