4. Metingen aan een LDR

Doel: Metingen verrichten aan een LDR

We gaan een robot bouwen die niet over zwarte vlakken kan rijden. Daarvoor moet hij zwarte vlakken kunnen herkennen. Daar gaan we een LDR voor gebruiken: een weerstand waarvan de waarde afhankelijk is van de hoeveelheid licht die op de LDR valt. Maar hoe sluit je die aan?

Een Arduino kan geen stroom, of weerstand meten, alleen spanning…..

Dat los je op door gebruik te maken van een spanningsdeler. In essentie zet je twee weerstanden met elkaar in serie. De spanning zal zich verdelen: de weerstand met de hoogste waarde krijgt de hoogste spanning, die met de laagste waarde de laagste spanning.

Hetzelfde principe is gebruikt voor de drukknop. Feitelijk maakt een drukknop kortsluiting: als je hem indrukt heeft hij geen weerstand meer. Door een weerstand in serie te zetten wordt de kortsluiting verholpen, en is er nog steeds sprake van spanning over de grootste weerstand.

Nogmaals: Een drukknop heeft een enorme. Ja echt gigantische. Megalomaan grote. Weerstand. Als hij niet is ingedrukt.

 • Sluit een weerstand van ca. 500 ohm en de LDR met elkaar, in serie aan op de GND en de +5V ingang van de Arduino.
 • Sluit het punt tussen de twee weerstanden aan op analoog pin 1.
 • Hier is de code!
          

Als alles goed gegaan is produceert de seriele monitor nu een waarde tussen 0 en 1024. Als je je vinger op de LDR legt, stijgt die waarde, als je een lichtje op de LDR laat vallen, daalt hij.

Nieuwe code

int variabelenaam = waarde ; Een variabele van het type int (integer = geheel getal) kan alle waardes aannemen, zolang het maar een geheel getal is. Bijvoorbeeld -212, of 45 of 13.

En dat was de tweede sensor alweer! NEXT!