Arduino Kennismaking

Wat kun je hier doen?

Een Arduino Robotica cursus! In dit gedeelte leer je stap voor stap hoe je met eenvoudige Arduino-code je zelfgebouwde robot kunt programmeren. Enige kennis van programmeren is wel handig, maar niet noodzakelijk (als je bereid bent wat denkwerk te verzetten).

Deze cursus is bedoeld als “hands-on”. Dat betekent dat je geen testen of toetsen hoeft te verwachten. Alleen het eindproduct telt!

Over Arduino

Een Arduino-systeem is een microcontroller. Dat betekent het volgende. Het is een eenvoudige computer waarvan het de bedoeling is dat hij communiceert met met de wereld: je kunt er niet alleen sensoren mee verbinden (input) maar hij kan ook actuatoren aansturen. Een actuator is iets dat voor output zorgt, bijvoorbeeld een motor of een LCD-scherm.

Naast het “voel en doe” gedeelte van de Arduino moet je hem ook programmeren. In het kort: vertellen hoe de Arduino moet omgaan met alle onderdelen die je ermee hebt verbonden. Dat doe je door code te schrijven, en die code te uploaden naar de Arduino.

Een code kun je het beste zien als “taal”. Voordat je in een vreemde taal kunt praten moet je natuurlijk wel een aantal woorden uit die taal kennen. Jammergenoeg zijn computers kieskeuriger dan een Nederlander die zichzelf duidelijk probeert te maken in Italie. Zorg er dus voor dat je zo nauwkeurig mogelijk programmeert!

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten Arduino, ze hebben allemaal dezelfde basis functies. De meest gebruikte is de UNO. Om snel kennis te maken met de onderdelen van de UNO: zie onderstaande afbeelding.

Klaar? Tijd om te starten met ons project! Start hier